Allt mer av verksamheten flyttar till molnet – så varför inte jobba i ett operativsystem som är byggt för arbete i molnet? Fler och fler företag upptäcker fördelarna med att byta till Chromebooks. Nya företagsmodeller som HP Elite c1030 har funktioner som gör dem lika omtyckta av användarna som it-avdelningen.

Chromebooks, det vill säga bärbara datorer som kör Chrome OS, har vuxit explosionsartat. I en tid där pandemin ökat försäljningen av laptops med 80 procent har leveranserna av Chromebooks ökat med 276 procent. Allt fler upptäcker fördelarna med ett modernt operativsystem byggt från grunden för ett liv i molnet, inklusive allt fler företag.

Louise Wistrand, Chrome Enterprise Specialist på HP Sverige.

– Företag flyttar allt mer av verksamheten till molnet och upptäcker fördelarna med att arbeta i ett operativsystem som är perfekt utformat för samarbete i molnet, berättar Louise Wistrand, Chrome Enterprise Specialist på HP Sverige. Chrome OS kräver ingen handpåläggning, det behöver inte installeras och uppdateras, och användarna behöver inte godkänna eller senarelägga uppdateringar. Ett molnbaserat operativsystem är enkelt att hantera för både administratörer och användare.

Läs mer: Därför är HP Chromebooks ett smart val för företag

Hög säkerhet

Chrome OS med Enterprise-uppgradering erbjuder en rad fördelar för företagsanvändare. Säkerheten är maximal, då operativsystemet är skrivskyddat och kontrollerar sig självt vid varje uppstart. Ett infekterat operativsystem kasserar sig självt direkt. Utöver det är alla appar separerade i så kallade sandlådor där varje flik i webbläsaren är en virtuell dator, vilket begränsar attackytan. Eftersom Chrome OS är ett skrivskyddat operativsystem kan inte installerade appar eller tillägg modifiera operativsystemet. Därför blir antivirus överflödigt.

Användaren slipper bli avbruten, eftersom alla säkerhetsfunktioner är automatiska och sker i bakgrunden.

Louise Wistrand, Chrome Enterprise Specialist på HP Sverige.

– Användaren slipper bli avbruten, eftersom alla säkerhetsfunktioner är automatiska och sker i bakgrunden, förklarar Louise Wistrand. Och företaget sparar pengar på att slippa köpa in och hantera antivirus och säkerhetskopior. Att enheterna är säkrade är extra viktigt nu när allt fler arbetar hemifrån eller i andra nätverksmiljöer som inte hanteras av IT-avdelningen.

Chrome OS med Enterprise-uppgradering frigör företagsfunktionalitet som ger organisationen full kontroll över datorerna och datan som hanteras. Stulna eller borttappade maskiner kan låsas och över 500 it-policys kan sättas upp, inklusive blockering av nätverkstyper eller sajter. Allt hanteras från en administratörskonsol via webben, och it-avdelningen har dessutom tillgång till full dygnet-runt-support från Google.

HP Elite c1030 är en Chromebook anpassad för professionell användning och med full företagsfunktionalitet.

Läs mer om Chromebooks för företag

Designad för företag

För att möta de höga kraven från företag har HP lanserat HP Elite c1030, en Chromebook som är särskilt anpassad för professionell användning och ingår i HPs enterprise-sortiment.

Våra Chromebooks för företag har lika höga krav på sig som det övriga business-sortimentet.

Louise Wistrand, Chrome Enterprise Specialist på HP Sverige.

– Det ska inte vara en kompromiss att köra Chromebooks, säger Louise Wistrand. Våra Chromebooks för företag har lika höga krav på sig som det övriga business-sortimentet: de är dammsäkra, temperaturtåliga och klarar av att tappas, samtidigt som de möter höga miljökrav och har en exklusiv design så att användarna är nöjda.

HP Elite c1030 är en premiummodell med full företagsfunktionalitet: tolv timmars batteritid, usb-c och usb-a-portar, stor pekplatta, ljud från Bang & Olufsen, fingeravtrycksläsare, avstängningsbar webbkamera samt möjlighet att välja till ett elektroniskt sekretessfilter på den extremt ljusstarka skärmen.

– Skärmen har dessutom formatet 3:2 med tunna kanter istället för 16:9, vilket innebär att arbetsytan blir större, säger Louise Wistrand. Det betyder att mer av varje sida syns och man slipper scrolla så ofta – en perfekt anpassning för arbete i en webbläsare.

Datorn är till stora delar byggd av återvunnet material och går att serva. HPs garanti omfattar som vanligt även batteriet och vid köp ingår en perpetual-licens på Chrome OS for Enterprise.