Nyckeln till effektiva digitala möten är att låta deltagarna fokusera på mötesinnehållet och inte tekniken, resonerar HP. Just därför har prestanda legat i fokus när nya generationens EliteBook tagits fram.

Det hybrida arbetssättet har blivit normen på många arbetsplatser. Trots att vi börjat återvända till kontoren har inställningen till distansarbete förändrats i grunden, och en betydande del av arbetet i många organisationer sker nu utanför det fysiska kontorets väggar. Det ställer nya krav på den tekniska utrustningen: oavsett om man sitter i konferensrummet, är ute hos kund eller jobbar hemifrån eller på ett café får inte samarbetet mellan kollegor bli lidande.

– Våra krav på effektiva möten har stigit oerhört, konstaterar Anna Josefson, kategorichef pc på HP Sverige. Innan pandemin deltog en minoritet via länk och kände sig ofta lite exkluderade. Ljudet var ofta otydligt och bildkvaliteten sällan den bästa. Det duger inte alls längre – vi vet nu att samarbetsmöjligheter är direkt värdeskapande. Därför har vi tagit fram en ny generation EliteBook: med audio och video i toppklass och funktioner som gör den perfekt för hybridarbete.

Läs mer om produktfamiljen HP Elite

Anna Josefson, kategorichef pc på HP Sverige.

Mobilitet utan kompromisser

Generation 9 av EliteBook 800- och 1000-serien har tagits fram för att kunna erbjuda fullgoda prestanda för den som arbetar på distans, utan att tumma på mobiliteten. Den inbyggda kameran är på fem megapixlar och ger klar bild oavsett ljussättning. Någon speciell videobelysning behövs inte. En justerbar zoomfunktion gör att användaren kan välja hur mycket av rummet som ska synas, om kameran ska zooma in på den som pratar eller ge en bredare bild med fler personer i bild från en konferens till exempel. Ljudsystemet är också vidareutvecklat, i samarbete med B&O.

– När det kommer till ljudet, som är en viktig del i hybrida möten, har vi valt att optimera ljudet för samtal så att deltagarnas röster ska låta så naturliga som möjligt, berättar Louise Wistrand, produktchef på HP Sverige. Ett ai-baserat störningsfilter tar bort störande bakgrundsljud som springande barn eller en diskmaskin, och ljudnivå och -riktning anpassas automatiskt utifrån den som talar för tillfället. Resultatet är en upplevelse. Röster låter naturliga, intonationer går fram. Det är väldigt behagligt att lyssna på.

Läs mer om hur HP Elite möjliggör samarbete för nya hybrida arbetsstilar

Gör det enkelt att vara säker

En annan nyhet är skärmarna, i formaten 3:2 och 16:10.

– Vi har gått från widescreen, som är bra för film, till högre skärmar, förklarar Louise Wistrand. Förändringen gör att man slipper scrolla lika mycket och ser mer av sin arbetsyta. Det fina är att man får en stor upplevd ökning av skärmytan, utan att datorn växer speciellt mycket. Perfekt för användare som inte har tillgång till en extern skärm.

Louise Wistrand, produktchef på HP Sverige.

Cyberhoten fortsätter att öka, och mobila användare är extra utsatta. Dels för att datorerna ofta befinner sig i en miljö där de rent fysiskt inte är lika skyddade, och dels för att de oftare behöver koppla upp sig mot nätverk vars säkerhet inte är garanterad.

– Cyberhoten kommer bara att bli värre, och skyddet måste sitta där intrånget sker, säger Anna Josefson. Som hårdvarutillverkare har vi unika möjligheter att implementera de bästa skyddslagren: sedan åtta år har våra laptops till exempel ett avancerat bios-skydd, ett chip som sitter separerat från resten av systemet och kan återställa datorn vid en utbredd attack, och självläka via en säker kopia. Vi erbjuder också vårt egna Wolf Security, en avancerad säkerhetstjänst med ai-drivet antivirus och HP Sure Click som gör att filer och länkar öppnas i virtuella miljöer, så att skadlig kod isoleras innan den kan göra skada.

Vi vill göra det enkelt för användaren att vara säker för när säkerhet är krångligt hittar folk vägar runt, vilket kan leda till säkerhetsrisker

Louise Wistrand, produktchef på HP Sverige.

– Därutöver finns finesser som exempelvis ett elektronisk sekretessfilter som skyddar skärmen från folk som tjuvtittar över axeln, och möjligheten att fysiskt stänga av webbkameran, berättar Louise Wistrand. Vi vill göra det enkelt för användaren att vara säker, för när säkerhet är krångligt hittar folk vägar runt, vilket kan leda till säkerhetsrisker.

Läs mer om produktfamiljen HP Elite

Materialval med fokus på hållbarhet

EliteBook-familjen är, enligt HP själva, världens mest hållbara datorer. Batterierna laddas med en speciell teknik för att hålla längre och omfattas av samma support som resten av datorn. Samtliga modeller är byggda för att vara enkla att reparera och uppgradera, vilket ger längre livslängd och ett högre andrahandsvärde. 800-serien är byggd i återvunnet aluminium som inte kräver lackering, medan 1000-serien byggs i magnesium – ett material med lägre vikt.

HP EliteBook 835 G9

– Materialvalen är bra för prestandan, eftersom de leder värme och kommer att hålla över tid, säger Anna Josefson. Men också utifrån ett miljöperspektiv, där vi ser till hela livscykeln: hur materialen utvinns, fraktas, var datorerna tillverkas, förpackas och även återvinns. Vi har till exempel valt fiberdämpning i kartongen istället för cellplast som skydd, tangenterna är gjorda av återvunna dvd-skivor medan högtalarboxen är tillverkad av så kallad ocean bound plastic, plast som annars hade hamnat i havet. Vi är också glada över att skeppa datorerna med pvc-fria strömkablar, något som våra svenska kunder har drivit på. Allt detta gör att vi har flest miljöcertifieringar i världen, bland annat TCO, Energy Star och EPEAT Gold.

– Vi jobbar kort sagt väldigt hårt för att ha världens mest hållbara produktportfölj, säger Louise Wistrand. Och det gör vi utan att behöva kompromissa med prestanda eller kvalitet.