Chromebook för företag? 83 procent av företagens arbete kommer att ske i molnet under 2020, visar en undersökning från LogicMonitor. Det är med andra ord hög tid att även anpassa din datorflotta till denna verklighet. Nu kommer två Chromebooks för företag med fokus på säkerhet och molntjänster.

Molntjänsternas popularitet började bland konsumenter men dominerar nu även de flesta arbetsplatser. Enligt en undersökning från LogicMonitor kommer 83 procent av företagens arbete att ske i molnet under 2020. Miljoner människor kommer arbeta mobilt under året och många spenderar arbetstiden till stor del i webbläsaren.

Chromebooks helt anpassade för företagsmarknaden

Det låter kanske inte så konstigt då molntjänster och ett mobilt arbetssätt är vardag för de flesta. Det är mot den här bakgrunden som det också är dags att börja tänka moln vad gäller arbetsverktyg.

LÄS MER: Därför är Chromebook i skolan ett smartare alternativ

– Att ha kvar samma maskiner med samma mjukvara för personalen samtidigt som allt annat runtomkring förändras är lite märkligt faktiskt. Men jag tror de flesta helt enkelt inte tänker på det. Nu kommer två nya Chromebooks som är helt anpassade för företagsmarknaden och som jag tror kommer att tilltala väldigt många, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP.

HP Elite c1030 är en av två nya Chromebooks som lanseras.

– När verksamheter flyttar sina arbetsflöden till molnet är fördelarna med ett modernt molnbaserat operativsystem många.  Det är glädjande att se HP expandera sin produktportfölj av Chromebooks och satsar än mer på Chrome OS för företagsmarknaden. Med HPs nya Chromebook Enterprise modeller kommer företag och organisationer att kunna dra nytta av säkerheten, snabbheten och enkelheten att managera sina Chrome-enheter, 
säger Joakim Abrahamsson, Head of Chrome OS Commercial Channel i Norden på Google.

Chromebook för företag – helt molnanpassad

Det finns många fördelar med maskiner som är anpassade och gjorda för molntjänster men också för företag. De är enkla att använda och oberoende av vilken specifik maskin du loggar in på så kommer du åt all din information och dina appar. Det här gör det också väldigt enkelt att skala upp antalet. Att som IT-avdelning ägna massor av tid åt utrullning av appar, patchar och annat är ett minne blott. Maskinen är snarare en portal till mot molnet så den sparar inget på själva maskinen. Det gör risken för dataförlust betydligt mindre.

– Problemet med viktiga dokument, som vi sparar enbart lokalt är därmed borta. Det ökar kontrollen på information, eftersom allt lagringen och hanteringen sker centralt, men gör också att en stöld inte får samma konsekvenser.

Se vilken Chromebook-modell är bäst för er

Överhuvudtaget har de båda nya maskinerna starkt fokus på säkerhet. ChromeOS är, till skillnad från många andra aktörer, en mindre intressant måltavla för hackare. Utöver det använder sig Chrome, webbläsaren, av en så kallad sandbox-miljö vilket gör att skadlig kod inte kan ”läcka ut” och påverka maskinen i övrigt.

– Det finns även ett elektroniskt sekretessfilter som du enkelt kan slå på med en knapp. Det här gör att betraktningsvinkeln minskar rejält, så att ingen annan kan tjuvkika från sidan vad du gör på datorn. Det finns även en hårdvarubrytare för att stänga av webbkameran när du inte använder den och fingeravtrycksläsare som du kan använda för att logga in på ett enkelt men säkert sätt.

Maskiner som passar bättre till behoven

Maskinerna har aluminiumchassi, senaste generationens processorer från Intel och möjlighet att virtualisera Windows via Parallels. Det gör dem smidiga och säkra kraftpaket gjorda för professionell användning.

– Chromebooks har varit populära länge inom andra segment där kraven på funktioner inte varit lika höga, medan prislappen varit desto viktigare. Vi har haft många företagskunder som gått och väntat på att det ska komma maskiner som passar deras behov bättre, så nu är det många som jublar när de äntligen kommer.

Till dig som ännu inte jublar vill Niclas Oldmark ge en utmaning.

Hör av dig till mig via mail så ordnar jag så att du får klämma och känna på en av de nya maskinerna. De flesta anställda sitter idag och jobbar huvuddelen av tiden i olika molntjänster, nu är det hög tid att skaffa maskiner som också är anpassade för det.

Fördelar med Chromebook på företag:

  1. Helt anpassad för företag. När företag flyttar sina arbetsflöden till molnet, har de fördel av ett molnbaserat operativsystem.
  2. Naturlig i molnet. 83 procent av företagens arbete kommer att ske i molnet under 2020. Därför är det hög tid att anpassa din datorflotta till det.
  3. Säkerhet med molnet. Du förlorar aldrig data ifall en dator skulle lägga av då användaren alltid arbetar mot molnet.
  4. Appar i molnet. Du når alla dina appar och verktyg oberoende av fysisk maskin.
  5. Inget för hackare. ChromeOS, webbläsare, använder sig av en så kallad sandbox-miljö vilket gör att skadlig kod inte kan ”läcka ut” och påverka maskinen i övrigt.
  6. Inget tjuvkikande. Elektroniskt sekretessfilter, som du slår på med en knapp, gör att betraktningsvinkeln minskar rejält, så ingen kan tjuvkika från sidan vad du gör på datorn.
  7. Säker webcam och inlog – En hårdvarubrytare kan stänga av webbkameran när du inte använder den och med fingeravtrycksläsare loggar du in säkert.
  8. Tåliga och kraftfulla. Maskinerna har aluminiumchassi, senaste generationens processorer från Intel och möjlighet att virtualisera Windows via Parallels. Det gör dem säkra kraftpaket för professionell användning.