Don’t let an old computer hold you back. Introducing the new 8th Gen Intel® Core™ processor, designed for the performance and mobility you need to keep pace with the digital world.

När vi i dessa tider måste eller vill arbeta hemifrån använder de flesta av oss en laptop. Men att för den som verkligen behöver arbeta effektivt hemifrån kan en bärbar dator som är speciellt utvecklad för proffs göra stor skillnad för såväl effektivitet som säkerhet.


Många tänker inte på att mobilt arbete ställer krav som bärbara datorer och tillbehör för konsumentbruk inte når upp till.

– Det finns områden där utrustning för professionellt bruk skiljer sig, förklarar Anna Josefson, produktchef Business Notebooks på HP. Det handlar om funktionerna och säkerheten.

En bra skärm underlättar arbetet

Att arbeta mobilt, och hemma, innebär ofta att man utför arbetsuppgifter i en miljö som inte är anpassad för det, med hög ljudvolym eller felaktig belysning.

– En dator för professionellt bruk måste kunna användas effektivt i alla miljöer, säger Anna Josefson. Bildskärmspaneler på en bärbar dator måste vara lika anpassad för olika omgivningar som en smartphone, du ska inte behöva tolerera blänk bara för att du sitter vid ett stort fönster och det är sol ute. Även ljudet är viktigt: den som deltar i flera möten på distans per dag ska inte behöva lägga tid på att sätta upp mötet och koppla in externa mikrofoner och högtalare, då tappar man produktivitet.

HP:s filosofi är att allt som behövs för mötet ska finnas i datorn, så att man slipper externa tillbehör, puckar och så vidare. Anna Josefson säger också att man lagt stor vikt vid att skapa ljud av hög kvalitet:

– Tvärtemot vad många tror är bra ljud inte en lyxfunktion. Dåligt ljud i ett möte sänker produktiviteten. Vi har satt mikrofoner på topplocket på flera av våra modeller så att ljudet plockas upp bättre runtom, och vårt egenutvecklade störningsfilter känner igen och filtrerar bort typiska  störningsljud som surrande AC eller sorl. Det kan låta som små detaljer, men de gör hela skillnaden, de gör att människor kan fokusera mer på innehållet i mötet utan distraktioner. Det handlar om att underlätta samarbetet mellan människor.

Även kraven på säkerhet är högre för professionella användare. Företagets och användarens data ska inte behöva utsättas för risker bara för att datorn eller den mobila enheten befinner sig fysiskt utanför företagets lokaler, inte minst sedan GDPR medfört ökade krav på företag.

Förbättra ergonomin med ett externt tangentbord

Men det är också viktigt ur ett rent produktivitetsperspektiv (ibland rentav kritiskt) att arbetsdatorn fungerar när den behövs. Inbyggda säkerhetsfunktioner i hårdvaran gör en dator svårare att hacka. Det är viktigt att en drabbad dator snabbt kan rensas och återställas på språng, utan tillgång till en it-avdelning.

– Att ha hög säkerhet när man arbetar mobilt är viktigt. HP Elite‑serien till exempel är en serie bärbara datorer, stationära datorer och arbetsstationer som har skapats med säkerhet från grunden, säger Anna Josefson

En av dessa säkerhetsfunktioner är HP Sure Click som i utvalda HPs Elite-modeller, som alla har Intel® Core™ i5-8265U processorer, erbjuder förbättrad säkerhet på ett nytt sätt. I stället för att bara varna användare om infekterade webbplatser de bör undvika, hindrar den malware, ransomware och virus från att infektera andra webbläsarflikar och resten av systemet. Varje gång en användare besöker en webbplats aktiveras HP Sure Click. HP Sure Click skapar till exempel en hårdvarubaserad isolerad webbläsarsession varje gång en webbplats besöks, vilket gör det omöjligt för en webbplats att infektera andra flikar eller systemet som helhet. Det gör ditt arbete hemma tryggare