VR är idag långt ifrån pappglasögon och lagg. Det är en totalupplevelse som nästan slår verkligenheten. Underhållning på topp, men även ett riktigt bra hjälpmedel för att simulera och träna på kritiska situationer. 

Hos VREX i Bromma möts vi av två salar på 150 kvm vardera. I taket sitter massvis med trackingkameror och längs med en av väggarna står ett par kraftfulla fläktar som hade gjort självaste Carola grön av avund. Utöver detta är det inte mycket som skvallrar om att vi snart ska få uppleva både mäktiga Maya-tempel och hiskeliga zombieattacker.

Micha Velasco startade VREX med ambitionen av att gå bortom den VR som många provat på hemma.

Men låt oss först backa tiden cirka tre år tillbaka. Det var då som Micha Velasco startade VREX med ambitionen av att gå bortom den VR som många provat på hemma. Han ville skapa en upplevelse utöver det vanliga – och då är utrustningen allt. Det var inte helt enkelt att hitta en lösning som uppfyllde Michas krav. Men till slut hittade han schweiziska leverantören trueVRsystems som precis börjat med så kallad LBE (location-based entertainment). Det innebär att man trådlöst kan röra sig fritt vilket verkligen förstärker själva upplevelsen. Utrustningen som spelarena använder består av en ryggsäcksdator, VR-glasögon samt hand- och fottrackers. På så sätt kan systemet läsa av kroppens rörelser och spelaren blir en del av spelet.

Att valet föll på HPs produkter var en självklarhet för Micha. Som väldigt kräsen beställare ville ha riktigt bra grejer med hög kontinuitet. 

– I dag skulle jag säga att HP är bäst. De har väldigt bra prestanda och faktiskt även ett bra pris. När en hårdvarutillverkare tänker hela vägen blir det väldigt bra. Om man jämför med konkurrenterna så är det verkligen stor skillnad på t.ex. konfigurering, uppdateringar och reservdelar. Ju bättre hårdvara, ju bättre upplevelse kan man sammanfatta det, säger Micha.

HP VR Backpack är både lätt och smidig, menar Micha Velasco.

Det är verkligen något extra som Micha har skapat. När vi traskar fram genom de olika världarna så känns HP VR Backpacken både lätt och smidig. Vinden från jättefläktarna ger en härlig 4D-effekt och det är nästan på gränsen till läskigt verkligt. Idag är VR knappt en lek längre, vilket även återspeglas i användarområdena. Det är många företag och verksamheter som använder HPs VR-produkter som utbildning och simuleringar. Allt från polis till flygplansingenjörer kan med hjälp av VR utvecklas och bli ännu bättre. Möjligheterna med VR känns oändliga och, som sagt, fantasin är nog det enda som sätter gränserna för vad som går att göra.