HP Elite Dragonfly – säker prestandadator satsar på miljötänk

HP Elite Dragonfly är förmodligen världens säkraste dator och är dessutom byggd utifrån ett miljötänk rakt igenom. Vi tittar på den senaste prestandadatorn från HP.

Funderar du på att köpa en ny affärsdator? Utbudet är stort och de allra flesta håller i dag riktigt hög prestanda. Just prestandan är ofta ett hett samtalsämne, men det är inte där som affärsdatorer i dag verkligen skiljer sig åt. I stället har säkerhet och miljötänk blivit allt viktigare aspekter, till exempel hos HP:s nytillskott, HP Elite Dragonfly.

För den som vill använda sin dator i affärsrelaterade sammanhang, är säkerheten vital. Information stjäls och virus och andra hot blir allt mer potenta. För att skydda våra privatliv, arbetsliv och all information som lagras i datorn, gäller det att tillverkarna är på tårna. Framför allt är det viktigt att skapa säkra hårdvaruösningar.

– Vi menar på att man behöver omdefiniera sin bild av vad säkerhet är, det är inte bara mjukvara, kan du få in det i hårdvaran är det betydligt mer svårmanipulerat, säger Anna Josefson, produktchef på HP.

HP Elite Dragonfly har flera inbyggda säkerhetslösningar

I HP Elite Dragonfly har man skapat flera inbyggda säkerhetslösningar. Får du exempelvis in virus i datorn kan du göra en ominstallation av ditt operativ från en del som ligger långt under det infekterade operativet, det vill säga i hårdvaran.

Det handlar om ett separat chip som är den första komponenten som får ström när du startar datorn. På det chipet ligger en länk. Har du då fått virus kan du starta om datorn och använda länken på chipet för att göra en ominstallation.

Datorn har även andra säkerhetsfunktioner som ett fysiskt kameralinsskydd som går att styra manuellt så att ingen kan manipulera det. Det finns även ett skärmfilter. När man aktiverar det kan personer vid sidan om dig inte se vad du gör.

Återvinnbara material

Tillverkarna av hemelektronik har också miljön att ta hänsyn till. Hur stor hänsyn man tar, och vad man väljer att göra, varierar dock. När det kommer till HP Elite Dragonfly har man försökt ha ett miljötänk rakt igenom.

Till exempel ifråga om metallen och plasten. Högtalarsystemet i datorn är exempelvis byggt av så kallad ocean bound plastic, det vill säga plast som riskerar att hamna i haven.

– Vi är ganska duktiga i Sverige på att återvinna plast. Men så är det inte överallt i världen och det man inte återvinner hamnar på landbacken och till slut i haven. Vi skapar ett användningsområde för den plasten genom att använda den i delar av vårt högtalarsystem, säger Anna Josefson.

Att vikten kvalar in på under ett kilo beror i hög grad också på ett miljötänk.

I stället för att använda aluminium – återvinningsbart och tåligt men inte så lätt, eller kolfiber – lätt men inte återvinnningsbart, föll valet på återvunnet magnesium till Dragonflys chassi. Magnesium är både lätt och tåligt och är återvinningsbart. På så sätt har man kunnat spara på miljön, få ner vikten och hålla hög byggkvalitet.

Anna Josefson:
– Vi vill ju gärna att den ska väga så lite som möjligt när vi är så mobila som vi är i dag. Vi har gått igenom alla detaljer för att få ner vikten så mycket som det bara går.