HP Spectre X360 – Säkerhet i fokus på HPs premiumfavorit

Upp till 22 timmar batteritid och högt säkerhetstänk. Den nya generationen av en av HP:s största favoriter har fått större muskler – men minskat format.

Letar man efter en bra kombination av arbets- och underhållningsdator tittar många i dag efter modeller som både kan användas som traditionell bärbar laptop och som surfplatta. Det finns numera ganska många modeller i den kategorin.

HP Spectre X360 är en av de mest populära bland dessa, och har precis släppts i en ny version som lovar förbättrad prestanda, högt säkerhetstänk och en ännu snyggare design. Vi har tagit ett snack med HP:s produktchef för att få reda på mer.

Dina valmöjligheter

Nya Spectre X360 skiljer sig från den gamla modellen både när det gäller prestanda och design.

– Vi har kapat bort två centimeter på djupet och datorn har betydligt tunnare ramar trots att skärmen är lika stor som på den gamla modellen, säger Staffan Sjöberg, produktchef på HP.

Datorn är tillverkad av aluminium för att ge premiumkänsla, något som även de tunna ramarna runt skärmen bidrar ytterligare till. Även kylningen har förbättrats vilket gör att Spectre X360 är mycket mer tystgående.

Den nya versionen har också utrustats med tre olika skärmalternativ för att passa olika preferenser.

Arbetar du exempelvis mycket med fotografering eller kollar ofta på film kan du välja modellen med OLED-skärm och 4K-upplösning, som har en god färgåtergivning.
Om du i stället arbetar mycket med datorn i publik miljö finns det en mycket ljusstark variant med skärmfilter. Skärmfiltret aktiveras med ett knapptryck och gör att personer som exempelvis sitter bredvid dig inte ser vad du gör på skärmen.
Den tredje varianten är en prisvärd och samtidigt mycket ljusstark full-HD skärm.

Säkerheten framför allt

Enligt en användarundersökning som HP genomfört är det en stor del av datoranvändarna som är oroliga för att utsättas för internetbrott, exempelvis att datorn kapas eller drabbas av virus. Detta är något som tillverkarna arbetar hårt för att lösa.

HP, som är en av de största datortillverkarna på marknaden, försöker gå i bräschen på det området. Förutom säkerhetsfunktioner som fingeravtrycksläsare för säker inloggning, IR-kamera för ansiktsigenkänning och skärmfilter så att inte främlingar kan tjuvläsa vad du gör på skärmen, så har HP Spectre X360 även ett inbyggt bios-skydd.

– Det värsta som kan hända är att datorn kapas på bios-nivå, så vi har en lösning med bios recovery. Vi lagrar en version av din riktiga bios på datorn, så att nästa gång du startar datorn kopieras originalbios tillbaka, säger Staffan Sjöberg.

Detta sker automatiskt och det gör den väldigt användarvänlig eftersom man själv inte behöver sätta sig in i processen. Däremot får man information av datorn om vad som skett och varför.

I dag är det inte ovanligt att man ser datorer där användarna själva tejpat över webbkameran så att ingen tjuvkikar. På Spectre X360 och dess föregångare, har man i stället löst det en manuell switch. När man aktiverar den kommer webbkameran inte längre att få ström, och därmed kan ingen kapa den. I den nya versionen har man kompletterat det med en tangent så att man kan stänga av mikrofonen.

Utöver detta har datorn batteritid på upp till 22 timmar och den senaste teknologin innanför skalet. Staffan Sjöberg:

– Vi försöker ligga i framkant så det är tionde generationens intelprocessorer som även ger väldigt bra grafikprestanda, wifi med support för Wifi 6, upp till 16 gigabyte internminne och en snabb SSD.