Många yrkesgrupper behöver tuffare datorer än de traditionella modellerna, då är nästa steg att man införskaffar en workstation. De bärbara varianterna har uppgraderats med vätskekylning och tagit ett rejält språng prestandamässigt. Vi tar en titt på moderna workstations.

I tider som dessa har gruppen som arbetar hemma blivit större. När det blir vardag ställer detta stora krav både på arbetsmiljön och arbetsverktygen. Grundläggande är förstås att du har en bra dator.

Arbetar du i yrken som ställer höga krav på prestandan är datorn vanligen ersatt av en arbetsstation, en workstation. Inom detta område är HP giganter, och här är deras tips på hur man väljer rätt arbetsstation för arbete hemifrån.

LÄS MER: Jobbar du hemma? Så arbetar du effektivt på hemmakontoret

– Vi har delat upp vår flotta utifrån prestanda och mobilitet. Man har vanligen lite olika behov beroende på vilken yrkesgrupp man tillhör. Håller du exempelvis på med maskininlärning behöver du en extremt kraftfull workstation. Innehållsproduktion och video kanske snarare behöver mobilitet och batteritid men ändå vill ha mycket kraft för att effektivisera arbetet, säger Stefan Jeleby, produktchef på HP.

Vilken workstation ska jag köpa?

När du letar arbetsstation måste du bestämma dig för om du prioriterar prestanda framför allt annat, eller om du även vill kunna vara mobil.De allra mest kraftfulla arbetsstationerna är stationära modeller som kommer med högpresterande Nvidia Quadro RTX-kort och mycket kraftfulla CPU:er. En viktig nyhet i det bärbara workstation-segmentet från HP är vätskekylning som nu finns i ZBook Fury 15 & ZBook Fury 17 samt ZBook Studio G7 och ZBook Create G7.

De mest kraftfulla arbetsstationerna är stationära modeller med högpresterande Nvidia Quadro RTX-kort och mycket kraftfulla CPU:er.

– Vi är ensamma på marknaden om vätskekylning i bärbara arbetsstationer. Vätskekylningen kombinerad med de två inbyggda fläktarna har gjort att vi har kunnat uppgradera prestandan till helt nya nivåer, säger Stefan Jeleby.

Prioriterar du mobilitet men samtidigt behöver mer kraft än en traditionell PC – är det istället ZBook Studio med Quadro RTX eller ZBook Create med GeForce RTX-grafik som du ska titta på. Även dessa kommer med vätskekylning och riktigt hög prestanda. HP har även omarbetat designen så att arbetsstationen numera har extremt tunna ramar runt skärmen, detta har gjort att storleken har bantats ner med två centimeter på bredden och djupet vilket gör dem än mer mobila.

Är du fortfarande osäker på vilken modell som passar dig? Nedan finns tre profiler som ger exempel på vilken arbetsstation som rent generellt möter olika yrkesgruppers krav.

Data Science-profilen

Exempel på arbete: Maskininlärning, tekniska konsulter, arkitekter och produktutveckling för industri.

Om: Ingenjörer, personer som håller på med infrastrukturprojekt inom samhällsbyggnad, arkitekter samt personer som sysslar med algoritmutveckling behöver ofta prioritera kraften framför allt. Dessa yrkesgrupper behöver arbetsstationer med bästa möjliga CPU och GPU för att minimera onödig dötid när det kommer till tunga beräkningar, renderingar och liknande.

Produkttips: Den absolut mest kraftfulla arbetsstationen är en stationär modell som heter Z8, den kan bland annat fås med dubbla grafikkort. På den bärbara sidan är det ZBook Fury 15 G7 eller ZBook Fury 17 G7 – beroende på vilken skärmstorlek du vill ha. De kommer med Nvidia Quadro RTX och vätskekylning.

Kreativa profilen

Exempel på arbete: Personer som håller på med innehållsproduktion, videoredigering, tunga illustrationer, 3D-renderingar och andra grafiska element. Även fotografer faller in här, även om de många gånger kan klara sig med en instegsmodell (se nästa profil).

Om: Här söker man både kraft och mobilitet. Du behöver inte riktigt lika hög prestanda som de som sysslar med maskininlärning, men du vill samtidigt inte sitta och vänta länge på att filmerna ska rendera klart. Att kunna ta med sig datorn ut på fältet är för dig en självklarhet. Det är lika självklart att kunna sitta och arbeta med den i hemma utan att behöva leta upp ett strömuttag.

Zbook Create är en workstation som är smidig att ta med sig och arbeta med även utanför hemmet.

Produkttips: ZBook Studio G7 och ZBook Create G7. Dessa modeller är bärbara, mobila arbetsstationer som sammanför kraft med ett smidigt format. Man kan ta med sig dem ut på jobb, arbeta på resande fot eller hemifrån. Du kan såklart även arbeta i dockat läge med en eller flera stora skärmar – eller bara sitta med datorn i knät. De är alla vätskekylda vilket gjort att HP kunnat höja prestandan. Arbetsstationen kan därför konfigureras upp till high end G-force RTX-grafik. Utvecklingen av dessa bärbara arbetsstationer har handlat om att leverera högre prestanda än tidigare men i ett tunnare, lättare och smidigare format.

Power user-profilen

Exempel på arbete: Enklare 3D-modellering, bildredigering på språng och den som har många applikationer igång samtidigt.

Om: Den här typen av profil är den som känner att den vanliga PC:n inte räcker till. Exempelvis den som har väldigt många flikar och program öppna samtidigt. Eller den som sysslar med rörlig bild i olika former eller den som sysslar med enklare 3D-modellering. Den som söker en arbetsstation som kan tas med överallt utan att uppleva den skrymmande.

Produkttips: Instegsmodellerna i utbudet av bärbara workstations heter HP ZBook Firefly 14 G7 och ZBook Firefly 15 G7. Detta är HP:s ultramobila arbetsstationer för så kallade “power users”. 14-tummaren är den mest mobila av de två modellerna – men bägge är små, smidiga, tunna och lätta. Lika smidig som HP:s traditionella bärbara PC, deras volymsäljare, Elite 800, men med högre dedikerad, professionell grafik.