Hybridarbetsplatsen är här för att stanna. Nu satsar företag på att leverera en flexibel arbetsplats med högsta kvalitet var medarbetarna än befinner sig. Då gäller det att ha en välfungerande teknisk plattform på plats.

I samband med pandemin blev många företag tvungna att ta fram nya lösningar för hur man skulle arbeta, nästan alla satt plötsligt hemma och jobbade. I takt med att månaderna gick slipade man sina arbetssätt och såg allt fler fördelar med arbete från hemmet. 

Nu när samhället öppnar upp finns det dock även ett uppdämt behov av social interaktion, samtidigt som fördelarna med hemarbete fortfarande är betydande. Tekniken och lösningarna behöver anpassas till en hybridvariant som är något som efterfrågas av anställda. Därför kan företag med en utmärkt hybridlösning på plats med andra ord locka till sig vass kompetens, och erbjuda de allra bästa förutsättningarna för sina anställda.  

Vilken är den bästa hybridlösningen?

– Det är inte helt enkelt. Allt beror på hur användaren vill jobba. Företag behöver se över sina anställdas hemmakontor och om tekniken behöver uppgraderas. Det är även viktigt att utvärdera tekniken på kontoret i sammarbetsytor och konferensrum som troligtvis stått tomma i två år och är anpassade efter 2019 års arbetssätt. Först när alla delar är optimerade kommer det hybrida arbetsättet fungera perfekt, säger Jenny Gustavsson, säljspecialist för konferensrum på HP.

Att känna sig delaktig i möten har aldrig varit viktigare. Innan pandemin var vi alla närvarande i rummet, under pandemin var vi alla på olika ställen och nu kommer vi se en blandning av detta där det kan vara en person som är med på länk. Men det är viktigt att den personen inte glöms bort bara för att alla andra sitter fysiskt i rummet.

HP har därför satsat på en paraplylösning – HP Presence. Lösningen täcker majoriteten av de produkter som innehåller antingen en kamera, högtalare eller mikrofon. Den inkluderar inte bara hårdvara utan även mjukvara som optimerar upplevelsen både för användaren men även de personer som sitter på andra sidan av det digitala mötet. 

Som en del av detta lanseras även en helt uppdaterad modulär konferensrumslösning som är anpassad just för det hybrida arbetssättet – HP Presence Meetingroom Solution. Den finns tillgänglig i sex olika paket anpassade för olika rum och behov.

För individen förbättrar vi kameran i datorn till exempel i nya EliteBook G9 och den externa skärmen E34m G4 Curved Display genom att öka på den till 5MP men även med sensorer som anpassar ljuset och fokuserar om kameran så att du alltid syns på ett bra sätt även om du kliver bort från ditt skrivbord för att hålla en presentation. 

Även ergonomin på hemmakontoret blir viktigare. Stillasittande är en baksida av arbetet hemifrån och att ha en kamera i den externa skärmen kan förbättra ergonomin avsevärt. Men kameran i den bärbara datorn skall inte underskattas. Den möjliggör för digitala möten från andra ställen än kontoret och hemma kontoret. 

Hur inkluderar vi alla i ett digitalt möte?

– Här ligger fokus i stor utsträckning på upplevelsen för de som inte är fysiskt närvarande i rummet. Vår konferenslösning innefattar bland annat en smart-kamera som följer talaren när den rör på sig samt beskär bilden om det är få deltagare i ett stort rum, så att upplevelsen blir att alla sitter nära varandra. Även ljudet har förbättrats på flera olika sätt. Om två personer pratar samtidigt, eller med olika nivå på rösten uppfattas alla ord och ljudnivån anpassas för en bekväm upplevelse. Blir det högljutt i mötesrummet höjs ljudnivån på personerna som är uppkopplade digitalt så att även de kan göra sig hörda, berättar Jenny.

Även managering- och övervakningsfunktionerna förbättras så att IT enkelt kan uppdatera, övervaka och kontrollera hur mötesrummen fungerar och till vilken kvalitet mötet hålls. Allt för att verksamheten ska kunna hålla effektiva möten och optimera upplevelsen efter användarnas önskemål. 

Med rätt produkter på rätt plats skapar ni bästa möjliga förutsättningar för era medarbetare att arbeta effektivt samtidigt som de får en högkvalitativ upplevelse. Det skapar också en arbetsplats där alla känner sig delaktiga och kan ta del av information på samma grunder.