Digitala verktyg blir allt viktigare i skolan. Runt om i Sverige investerar skolor i surfplattor och bärbara datorer för elevbruk. Men jämfört med en surfplatta är en Chromebook på många sätt en bättre och mer hållbar lösning i skolan.

Digitala verktyg blir allt viktigare i skolan, och ett växande antal skolor förser sina elever med bärbara datorer eller surfplattor för användning i och utanför klassrummet. Regeringen tog redan 2017 fram en nationell digitaliseringsstrategi i syfte att öka elevernas kompetens och hjälpa dem att utnyttja de fördelar som digitala verktyg kan erbjuda. Men varken bärbara datorer för konsumentbruk eller surfplattor är konstruerade för att möta de hårda krav som skolmiljön ställer på produkterna.

– Surfplattor är gjorda för en annan typ av användning, menar Magdalena Berg, specialistsäljare skola på HP. Det finns en idé om att man arbetar kreativt med en platta, men en bärbar dator med 360-graders gångjärn på skärmen kan användas lika obehindrat samtidigt som den har ett riktigt tangentbord så att eleverna även kan producera information, inte bara konsumera. I skolan är det viktigt att kreativitet och nyfikenhet främjas med rätt verktyg.

Tangentbord eller penna?

En uppenbar skillnad mellan surfplattor och Chromebooks är tangentbordet.

– Datoranvändandet går ner i åldrarna och barn behöver lära sig att hantera tangentbord i tidig ålder, säger Niclas Oldmark, produktchef bärbara företagsdatorer på HP. Pekskärmar i all ära, men tangentbord är fortfarande helt överlägsna när man ska skriva, och bland annat nationella prov kräver det. Vi har ett unikt, välbyggt tangentbord med förankrade tangenter som inte går att pilla loss. Ett fullstort tangentbord är också en förutsättning för god skrivergonomi, vilket kan vara svårt att uppnå med tangentbord till surfplattor.

Chromebook i skolan - HP Chromebook X360 11 G1 Education Edition
Chromebook för skolan. 360-graders gångjärn på skärmen fungerar som en platta men den har ett riktigt tangentbord så att eleverna även kan producera information, inte bara konsumera. Läs mer om HP Chromebook X360 11 G1 Education Edition.

– Men det finns också studier som visar att elever förstår och minns bättre när de antecknar med penna. Så att erbjuda pennstöd är viktigt för oss, säger Magdalena Berg. Det finns också ämnen som matematik, där tangentbord inte är ett optimalt verktyg för input. Även lärare uppskattar pennan. De kan stryka under, ringa in och kommentera direkt på skärmen utan att behöva skriva ut på papper. De kan även rita upp scenarion medan de undervisar eller spelar in läromaterial. Designen av själva pennan är också viktig. Vår penna är tjockare och därför går det inte att stoppa in den i datorn, men det lät oss skapa en ergonomisk, aktiv och tryckkänslig penna som elever älskar att använda. Vi har fått veta från flera skolor att eleverna gjort pennställ i slöjden för att de är rädda om dem och vill ha dem nära till hands.

Byggda för skolan

Att starta en Chromebook tar bara några sekunder, och Googlekontot gör det lätt att dela information med andra eller att tillfälligt låna och använda en annan dator. Det finns gott om appar byggda för kreativt lärande, såväl som mer avancerade program för textbehandling, grafisk design eller videobehandling. Uppdateringar av mjukvara och operativsystem sker automatiskt. Det finns verktyg för IT-administratörer som förenklar implementeringen av enheterna i skolans befintliga IT-miljö. 

LÄS MER: Det finns mycket att lära om säkerhet för skolorna

Skolmiljön ställer också fysiska krav på enheterna. Det är viktigt att kunna ta med datorn ut i skogen. Det ska ska vara möjligt att producera poddar och koppla in sensorer – samtidigt som själva enheten är tillräckligt tålig. Där kontor har mjuka heltäckningsmattor har skolor ofta hårda golv som inte dämpar eventuella fall. Skoldatorer måste även klara att tryckas in och ut ur ryggsäckar fulla med böcker utan att spricka. En del av lösningen för HP var att ta fram en väska där facket för laddaren sitter placerat så att den inte trycker mot datorn.

– Vi känner ansvaret att bygga datorer som tål det man utsätter för, säger Magdalena Berg. Att enheterna är mer hållbara och att det går att byta ut eller reparera är bra såväl för skolans ekonomi som ur ett hållbarhetsperspektiv.

En Chromebook i skolan håller längre

Det finns flera viktiga egenskaper som bidrar till produkternas långa livscykel och höga hållbarhet. En skoldator behöver möta budgetkrav samtidigt som den ska vara hållbar och se attraktiv ut även efter lång tids användning.

LÄS MER: Så ökar ni säkerheten i skolan

– Vi tänker noga igenom våra materialval, och ägnar mycket tid vid att optimera designen, förklarar Magdalena Berg. Till exempel använder vi till stor del återvunna material går att återvinna på ett enkelt sätt. Vi utvärderar löpande designen och optimerar löpande. Nytt för i år är till exempel att vi lagt in metallförstärkningar på strategiska ställen. Det gör enheterna ännu mer robusta och tåliga, men påverkar inte vikten eller designen i övrigt.

Skolmiljön är inget problem för HP Chromebook 15 G5 då den har samgjutna gummikanter och förstärkta hörn som klarar av ett fall på betong från 70 cm höjd.

– Även batterierna är extra hållbara, säger Niclas Oldmark. Alla batterier är bra i början men något som skiljer batteriteknologier åt är hur de håller i längden. Vi använder så kallade long life-batterier som standard. De är byggda för att hålla i tre år med tre laddningar per dag. Det tjänar både användarna och miljön på, eftersom mängden elektroniskt skräp minskar. Och för att förenkla för verksamheten erbjuder vi tre års garanti på våra batterier.

Miljövänligare på många olika sätt

Genom att leverera enheter i bulkförpackinngar med 5 enheter i varje paket sparar vi såväl emballage som utrymme i frakten. Kunder kan även välja tåg som fraktsätt, vilket ger 25 gånger mindre utsläpp än flyg. HP arbetar även på att ta bort all plast i förpackningar och ersätta med pappersfiber.

– Miljöfrågor blir allt viktigare för våra kunder. Som en av de största aktörerna i Sverige och globalt är vi i en position där vi verkligen kan påverka. Därför får varenda liten förbättring får enormt genomslag, säger Magdalena Berg.

Därför är Chroomebook i skolan ett smartare val:

  1. Plattform för kreativitet. En Chromebook med 360-graders gångjärn på skärmen går att använda lika obehindrat som en iPad men det riktiga tangentbord gör att eleverna kan producera information, inte bara konsumera.
  2. Tangentbord. Nationella prov kräver det, och är överlägset när man ska skriva. Ett fullstort tangentbord är också en förutsättning för god skrivergonomi.
  3. Stöd för penna. Studier visar att elever förstår och minns bättre när de antecknar med penna.
  4. Säker. Uppdateringar av mjukvara och operativsystem sker automatiskt. Det finns verktyg för IT-administratörer som förenklar implementeringen av enheterna i skolans befintliga IT-miljö.
  5. Slitstark. Datorn ska klara av skolmiljön med hårda golv, ryggsäck och andra miljöer så som skogen eller hemma.
  6. Livslängden på batteri. De är byggda för att hålla i tre år med tre laddningar per dag. Det gör det lättare för användarna och miljön, eftersom det minskar mängden elektroniskt skräp
  7. Miljövänligare. Enheterna levereras i bulkförpackinngar med 5 enheter i varje paket sparas utrymme i frakten. Kunder kan även välja tåg som fraktsätt, vilket ger 25 gånger mindre utsläpp än flyg.
  8. Mer mobil – då en Chromebook för skolan är mer slitstark är det lättare att ta med ut, och tål en utflykt till skogen.